MathsheetsPrintable math worksheets for teachers and families
NameDateTime:to:

Proportion Word Problems

Solve each problem.

ExampleA recipe for 18 servings needs 7.38 teaspoons of salt. How much is needed for 30 servings?
12.3 teaspoons of salt
Answer: 12.3 teaspoons of salt
  1. 1.A recipe for 30 servings needs 12.6 cups of milk. How much is needed for 22 servings?
    Answer: cups of milk
  2. 2.If 8 erasers cost $16.00, how much do 18 erasers cost?
    Answer: $
  3. 3.If 24 pencils cost $19.92, how much do 17 pencils cost?
    Answer: $
  4. 4.If 17 bananas cost $22.95, how much do 10 bananas cost?
    Answer: $
  5. 5.A recipe for 7 servings needs 18.69 cups of flour. How much is needed for 6 servings?
    Answer: cups of flour
  6. 6.If 24 bananas cost $55.44, how much do 4 bananas cost?
    Answer: $
  7. 7.On a map, 21 cm represents 67.2 km. How many km does 30 cm represent?
    Answer: km
  8. 8.On a map, 26 cm represents 120.38 km. How many km does 3 cm represent?
    Answer: km
  9. 9.A recipe for 14 servings needs 17.22 cups of flour. How much is needed for 2 servings?
    Answer: cups of flour
  10. 10.A mixture uses 22.82 mL of concentrate for 14 liters of water. How much concentrate is needed for 15 liters?
    Answer: mL
  11. 11.A mixture uses 60.69 mL of concentrate for 21 liters of water. How much concentrate is needed for 11 liters?
    Answer: mL
  12. 12.If 5 pencils cost $3.85, how much do 28 pencils cost?
    Answer: $
  13. 13.A recipe for 11 servings needs 21.89 cups of milk. How much is needed for 3 servings?
    Answer: cups of milk
  14. 14.A mixture uses 57.75 mL of concentrate for 25 liters of water. How much concentrate is needed for 21 liters?
    Answer: mL